Historie

Historie

De vereniging is in 2016 ontstaan vanuit een fusie tussen de ponyclub, opgericht in 1958 en de rijvereniging, die al bestaat sinds 1929. Kortom een jonge vereniging met oude wortels.


De naam St. Steffenrijders is afgeleid van Stephan, de eerste martelaar te Jeruzalem. Stephan is de beschermheilige van alle dieren, maar vooral de beschermheilige van paarden en pony’s. In veel landen zoals Ierland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland wordt 2e Kerstdag Stephansdag genoemd.


Vroeger gingen veel jongeren te paard op 2e Kerstdag “St. Steffenrijden”. Zij reden langs vrienden en familie om voorspoed en bescherming te wensen voor het vee. Ook werd er voer voor de dieren buiten gelegd om de zegen te krijgen. Eigenlijk betekent Stephan (St. Steffen) de gekroonde.


Vele jaren heeft de rijvereniging op 2e Kerstdag haar St. Steffenrit gereden. Er wordt dan een buitenrit gereden en na afloop van de rit volgt een stamppotbuffet. Tegenwoordig wordt de St. Steffenrit niet meer op 2e Kerstdag verreden, maar op een zondag voor of na kerst, afhankelijk van hoe de kerstdagen vallen dat jaar.